|
M.K. Perker 1972'de doğdu, İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Türkiye'nin önde gelen ve uluslararası alanda tanınan çizer/sanatçılarından biridir.
M.K. Perker'in çalışmaları, hem nostaljik hem de çağdaşı bir araya getirerek, hayal gücünün özgürce oynayabileceği kendine has bir alan oluşturur. Üzerinde çalıştıklarının yanı sıra etkilendiği sayısız farklı disiplinden beslenen pratiği, filmlerden müziğe, reklamlara ve tarihten figürlere kadar her alana yayılan bir popüler kültür vurgusu sağlar. Özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde çıkmış ve tüm dünyayı etkisi altına almış Low Brow Art akımına dahil edebileceğimiz yapıtları, klasik figüratif unsurları, gerçekçi ve abartılı anlatımı sürrealist bir atmosferde birleştirir.
Perker'in iki taraflı geliştirdiği külliyatı, otuz yıllık sürekli üretmenin sonucudur; seçtiği özneler ve konular, çalıştığı bağlama göre değişiklik gösterir. Çizgi roman üzerine çalışmak ona gerçekliğe dayanmayan insanları, ortamları ve olayları çizmekte kaleminin özgür olduğu bir alan açar. Diğer bir taraftan editoryal illüstratör olarak kariyeri, gerçek dünyanın ve siyasetin yansımalarını kendi stili ve mizahı ile tasvir ettiği bir çizgi yaratmasını sağlar. Tekniğinin olgunluğu, Perker'in çeşitli türlerdeki çalışmaları için bir temel oluşturur. Çizgisinin çok yönlülüğü sayesinde Perker, editoryal ve yaratıcı çalışmaları boyunca kendine özgü, tanınabilir ve disiplinli bir tarz geliştirir. Çalışmalarındaki bu nitelikler, kendisine hem sanatçı hem de illüstratör olarak birçok ödül aldığı Uluslararası İllüstratörler Derneği'nin ilk ve tek Türk üyesi olma onurunu kazandırdı.
Perker'in eserleri, Gırgır, Leman, Le-manyak, Fırt, Digil, Avni gibi birçok Türkçe mizah dergisi ile Milliyet, Sabah ve Radikal gibi gazetelerde yer aldı. Perker'in çizgileri, bir noktada Türkiye sınırlarını aştı ve başta The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, The New Yorker, Mad Magazine olmak üzere ABD'nin en saygın basın kuruluşunda göründü.
DC Comics: Vertigo tarafından yayınlanan “Air” ve “Cairo” çalışmaları nedeniyle Perker, illüstrasyon dünyasının akademi ödülü olarak anılan Eisner Awards’a aday gösterildi. Perker, The New York Times'ın "Op-ed" bölümünün 40. yıldönümü münasebetiyle hazırlanan "Four Decades of Illustration" belgeselinde yer alan 46 illüstratörden biridir.
Halen Hürriyet gazetesi için günlük çizer ve kurucularından olduğu Karakarga Yayınları'nın genel yayın yönetmenliğini yapar.